Drepturile cetăţenilor care circulă cu RATB-ul

Aşa cum îţi promiteam ieri, astăzi îţi voi spune ce drepturi ai tu, ca cetăţean, în faţa controlorilor. Ştim cu toţii că, în Bucureşti, mersul fără bilet în mijloacele de transport în comun poate fi considerat sport naţional. Haideţi să aflăm ce nu au voie să vă facă controlorii RATB!

Atunci când circulaţi fără bilet trebuie să vă intre în reflex să spuneţi că nu aveţi buletinul la voi. Nu vă învăţ să minţiţi, ci doar să acţionaţi că cetăţenii marilor state, care nu plătesc pentru a merge cu mijloacele de transport în comun. Astfel, în conformitate cu H.C.G.M.B nr. 156/2001 cu modificări şi completări ulterioare, călătorul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate, însă dacă voi spuneţi că nu-l aveţi, el trebuie să vă creadă pe cuvânt şi NU are dreptul să vă percheziţioneze.

Există şi mitul conform căruia controlorii RATB pot chema poliţia dacă nu vă legitimaţi. Nicidecum! Doar în cazul în care un poliţist se află prin preajma lor este chemat, în rest, niciun controlor nu-şi va bate capul cu o persoană care nu se legitimează. În cel mai rău caz, persoana în cauză este rugată să coboare din mijlocul de transport, iar jos va fi lăsat în pace.

Nu uitaţi că mai există şi cazul când un controlor vă reţine în mijlocul de transport în comun o lungă perioadă de timp convingându-vă să-i daţi datele voastre. Priviţi-vă ceasul atunci când acesta vine şi vă ia la întrebări, iar dacă discuţia cu el durează mai mult de 30 de minute şi nu vă lasă să coborâţi, acea reţinere se transformă automat în privare de libertate. Spuneţi-i că riscă închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal şi veţi fi lăsat în pace.

Mai există şi controlorii falşi care nu poartă uniformă standard. Trebuie ştiut faptul că, dacă un angajat al corpului de control nu are o uniformă albastru-bleumarin închis şi cămaşă bleu, aveţi dreptul de a nu-i arăta biletul, în cazul în care-l aveţi. În momentul controlului, angajaţii RATB trebuie să prezinte câteva elemente de identificare: delegaţia şi insigna. Mai nou, au şi o aparatură specifică (cititorul portabil de carduri).

În final, trebuie să ştim că, mai mult ca oricine, controlorii nu au voie să vă umilească. Ei nu au voie să vă abuzeze verbal, indiferent dacă aveţi sau nu aveţi bilet. Mai mult, aceştia nu au voie să vă intimideze, să vă ameninţe sau să vă înjosească în public. Ei au doar dreptul să vă ceară să vă legitimaţi dacă nu aveţi bilet, însă cum spuneam la început, voi veţi să le daţi replica.

Aşadar, controlorii nu trebuiesc consideraţii sperietori ale RATB-ului, iar voi trebuie să profitaţi că nu există o lege bine pusă la punct care să le ofere „putere” agenţilor corpului de control.

Reclame

5 gânduri despre &8222;Drepturile cetăţenilor care circulă cu RATB-ul&8221;

 1. Ai și tu dreptate în felul tău, dar ce zici de asta?
  În primul rând, în Changning din centrul Chinei, Hasselt din Belgia sau Tallinn din Estonia circulatul cu orice mijloc de transport în comun este gratuit. Și lista poate continua, dar cred că sunt de ajuns aceste trei nume pe care ți le-am dat.

  Iar în al doilea rând, nici eu nu sunt de acord să te iei cu iei în „gură”, pentru că nu rezolvi absolut nimic. Întotdeuna poți convinge o persoane doar prin dulceața vocabularului pe care-l ai.

  O zi bună și te mai aștept pe blogul meu!

 2. Mai lasa-te de mers cu mijloacele de transport in comun fara bilet , ca daia ajunge tara asta unde e acuma datorita voua astia care se dau mari si nu vor sa plateasca un amarat de bilet de 2 lei si prefera sa se ia in gura cu controlorii . Nu ai bilet platesti si daca zici ca dupa 30 de min se considera lipsire de libertatea , nu te ingrijora ca ajungi repede la capat si te asteapta politia sa te legitimeze ei cum trebuie si sa te alegi si cu amenda . Traiasca CONTROLORIII 😀

 3. De câte ori am fost „prins” de controlori am folosit ceea ce v-am învăţat şi pe voi. Şi ţinând cont că la fiecare lege din România există câte o portiţă…restul te las pe tine să concluzionezi

 4. Ciorditori ! Asa ai putea sa nu platesti..painea, laptele si altele! Cred ca ai fost prins cam des fara bilet ! Este ?
  Mai cinstitule!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s