De ce Barcelona nu va cuceri niciun trofeu sezonul acesta?

puyolSezonul acesta, Barcelona a cucerit doar Supercupa Spaniei și a ieșit din lupta pentru câștigarea trofeului Uefa Champions League. În această seară, catalanii au fost înfrânți de Real Madrid (1-2) în Cupa Spaniei, una dintre cele două competiții în care mai aveau șanse la ceva. În campionat, echipa blaugrana e pe locul 3, cu 78 de puncte, la 4 puncte de liderul Atletico Madrid.

Probabil că Barca nu va câștiga nimic anul acesta.

De ce? S-o luam metodic.

1. Negarea problemei din apărare. Lipsa unui fundaș central extrem de bun. De când au plecat Rafa Marquez și Gabi Milito, Barcelona a stat numai în, pe rând, Puyol, Pique și Mascherano. S-a încercat cu Busquets acolo, dar mijlocașul era prea lent pentru un post, in cadrul unei chipe care ataca, ce necesita viteză. Cum Puyol a îmbătrânit, practic Bracelona stă doar în doi fundași centrali buni. Iar când se accidentează vreunul dintre ei, încep problemele.

2. Investițiile. S-au dat 19 milioane de euro pe A. Song, în condițiile în care toată lumea vede că axul central al apărării e hiba. Cu banii aceștia se putea cumpăra un fundaș, iar Mascherano, la nevoie, putea reveni pe postul său principal, de mijlocaș la închidere.
Neymar a costat 86 de milioane de euro, dar, cel mai probabil, nu pentru că va valora vreodată acești bani, ci pentru că Sandro Rossel a vrut să răspundă transferului celor de la Real Madrid, al galezului Bale. Poate că un Gervinho, Reus sau Aubameyang ar fi dat același randament ca și brazilianul care, spre deosebire de toți aceștia și de Bale, va pune probleme din punct de vedere disciplinar mai devreme sau mai târziu.

3. Aglomerația incredibilă de atacanți laterali. Poate nu multă lume știe că Barcelona a activat clauza de răscumpărare a lui Bojan, vândut la Roma, acum doi ani, pentru 12 milioane de euro. Catalanii au plătit cu un milion mai mult și, din sezonul viitor, spaniolul este din nou al lor. În acest moment, Barca are trei atacanți laterali de primă mână: A. Sanchez, Neymar, Pedro. Apoi ar veni rezervele Tello, Afellay, Cuenca.  De anul viitor, pe lânga Bojan, se vor întoarce la echipă Deulofeu si Rodri (cu mențiunea că ultimul poate juca și atacant central). Așadar, 9 oameni pentru două posturi! Unii vor pleca, asta e cert, dar chiar era nevoie de Bojan?

4. Pierderea tinerilor. În ultimii ani au plecat de la Barca trei tineri fotbaliști cu potențial. Balde Keita, 18 ani, a ajuns la Lazio, gratis, acolo unde are deja 13 meciuri și trei goluri. De ce? Pentru că, aflat în turneu de pregătire cu echipa de tineret, Keita a pus cuburi de gheață în patul unui coleg. Drept pedeapsă, Barca l-a împrumutat la Cornella, acolo unde a marcat, la doar 16 ani, 47 de goluri pentru echipa de tineret. N-a mai vrut să se întoarcă la clubul catalan, și așa a ajuns, pentru 300 de mii de euro, la Lazio. Tot gratis a plecat și Muniesa, fundaș de picior stâng, ajuns la Stoke. Mai mult, pentru 4.5 milioane de euro, unul dintre cei mai talentați atacanți ai echipei de tineret, A. Sanabria a fost vândut la Sassuolo.

5. Concentrarea pe jocul ofensiv. Poate deloc întâmplător, Barcelona nu a mai crescut, și promovat la prima echipă, un fundaș central de valoare, ultimul fiind Puyol. (Pique nu a apucat să debuteze la chipa mare a catalanilor înainte de plecarea la Manchester United). Botia, Fontas și Bartra nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. Filosofia Barcei fiind „un gol mai mult decat adversarul”, poate ca nici nu se pune accent pe jocul defensiv, preferându-se ca pentru acele posturi să se cumpere fotbaliști.

6. Ignorarea unor oportunități. K. Zouma, 19 ani, fundaș central la St. Etienne, cumpărat de Chelsea pentru 15 milioane de euro. Otamendi, 26 de ani, cumparat de Valencia de la Porto, pentru 12 milioane de euro plus alte 3 la îndeplinirea unor obiective. K. Toure, 32 de ani, ajuns gratis la Liverpool de la Manchester City. Doar trei exemple, care-mi vin acum in minte, de fundași centrali care ar fi fost alternative viabile, în acest moment, pentru Barcelona.

7. Alte posturi nevralgice. Prima piesă grea a Barcelonei care se va retrage, lăsându-l la o parte pe Puyol, va fi Xavi. Deja fotbalistul de 34 de ani nu mai dă randamentul din anii trecuți. Cum Fabregas e mai degrabă similar cu Iniesta, iar Thiago Alcantara a fost vândut, Barca trebuie să caute un jucător de profilul lui Xavi. Acesta, cel mai probabil, va fi Koke (Atletico Madrid), deși poate mai potriviți ar fi ori Hamsik, ori Cazorla. Nici „Rafinha” Alcantara nu este de neglijat, acesta făcând un sezon remarcabil la Celta Vigo, acolo unde este împrumutat de catalani.

De asemenea, și pentru Dani Alves ar trebui căutat un înlocuitor care să se poată ridica la nivelul brzilianului. Varianta de acum, Montoya, nu pare a avea potențialul unui fundaș lateral de clasa.

8. Gerardo Martino. Antrenorul catalanilor pare apăsat de responsabilitatea de a avea pe mână cel mai important club al ultimilor 5 ani. Echipa pare mai fragilă, chiar fricoasă în unele jocuri (vezi partidele cu Atletico Madrid), ceea ce e surprinzător. Tehnicianul a reușit două lucruri clare până în acest moment. L-a scos din ritm pe Iniesta și ușor, ușor l-a îndepărtat pe A. Sanchez de echipă.

Autor: Cristian Munteanu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s