„Generația de Aur” o avem, ce facem cu ea? Cât mai trebuie să muncească sportivii pe burta goală?

Handbal-fete-U18Suntem deja într-o perioadă în care banii înseamnă totul, iar când vezi că țara ta face performanțe internaționale, nu contează în ce sport, fără nici un ban, te întrebi dacă nu cumva românii s-au obișnuit să muncească pe burta goală.

Cel mai recent caz este al fetelor de la lotul național de handbal feminin al României sub 18 ani, care a câștigat Campionatul Mondial la junioare. Sigur ți-a fugit mintea la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, dar nu, nu este vorba de fotbal, pentru că acolo se învârt atât de mulți bani, încât n-ai avea timp să-i numeri într-o viață.

La venirea în țară după cîștigarea trofeului mondial, antrenorul fetelor noastre Gavril Kozma a avut o declarație halucinantă și nemaiîntâlnită pentru străini (cineva din altă țară), dar normală pentru români și România: “Dacă vă interesează, eu am făcut totul din pasiune. Nu sunt şi nu am fost remunerat pentru munca asta pe care am făcut-o cu fetele. Am făcut-o din pasiune, nu vă vine să credeţi? Luaţi-o ca pe o provocare. Important este că am demonstrat că se poate”.

Poate că se poate, aveți dreptate, dar fetelor ăstora deja începe să le crească cota, iar anul viitor, la Campionatul European sub 20 de ani, poate-și vor da seama că țările civilizate investesc în sportivi pentru a reprezenta țara, și nu sportivii investesc în ei pentru a reprezenta poporul unde s-au născut și au crescut. Unii mai norocoși cu alocații de sute de euro lunar, alții cu bani de la stat în valoare de 42 de lei.

Poate că dacă o mică parte din banii folosiți în organizarea Galei Bute, acele două milioane de euro dacă nu mă înșel, erau folosiți pentru sprijinirea cu adevărat a sportului românesc, acum nu se mai ajungea la asemenea declarații, dar nu poți emite pretenții atunci când un antrenor de fotbal la nivel de juniori, iar revenim la sportul rege, câștigă undeva la 500 de lei lunar.

Avem o “Generație de Aur”, ce facem cu ea?

O obligăm să-și cumpere echipament sportiv din banii ei, costă „doar” câteva sute de lei. O obligăm să ne facă mândri peste hotare, nu-i oferim nimic, doar declarații. Obligăm familiile acestor fete să le trateze ca pe niște prințese cu mâncăruri cât mai naturale pentru a avea o viață sănătoasă, pentru că merită, statul oferă un mare NIMIC. Am obligat aceste fete să suporte antrenori care-și băgau jucătoarele lor favorite în teren după ce primeau o sumă modică. Aduceți-vă aminte ce ziceam mai sus, un antrenor de fotbal la juniori primește 500 de lei, dar unul de handbal?!

O obligăm să se trezească de dimineață, să mănânce, să fugă la școală, să stea doar câteva ore și să plece la antrenament. După cele două ore de antrenament, urmează întoarcerea acasă, care se face cu mijloacele de transport în comun, unde dau peste controlori care le cer bilet. Odată ajunsă acasă, “Generația noastră de Aur” se culcă două-trei ore, se apucă de teme, după care pleacă spre al doilea antrenament al zilei. Dar ce fac cei care ar trebui să le ofere bani și să aibă grijă de ele? Stau în Parlament, unii dorm, alții se uită la filme porno, dar toți au un obiectiv comun, obținerea banilor pentru sportul lor favorit, STATUL DEGEABA PE BANII PROȘTILOR. 

Care este satisfacția acestor sportive?

Singura lor mulțumire este că atunci când ajung acasă își privesc camera, care acum nu mai seamănă cu una a unui copil, care n-a avut prea mult timp de joacă cu păpușile, ci seamănă cu un muzeu plin de trofee, medalii și diplome. Iar atunci când se-ntind în pat și se uită cum zeci de medalii de toate mărimile și culorile stau țintuite de perete, se gândesc și se-ntreabă,  oare acestea țin de foame?

Generația magnifică o avem, dar noi suntem pregătiți să fim la un nivel atât de ridicat?

Să vă mai dau un exemplu de sportiv care, fără bani, deși are performanțe extraordinare, este pe punctul de a rata o competiție uriașă:

A auzit cineva de Matei Andrei? Sunt sigur că răspunsul este nu. Acest copil a fost selecționat pentru a participa la Campionatul Mondial de Kick Box din Italia, la categoria 67 kg, 15-16 ani juniori, problema abia acum apare. Costurile pe care familia acestuia trebuie să le suporte sunt de aproape 640 de euro, iar până-n luna septembrie când se va desfășura competiția, cu siguranță, familia nu va avea de unde să facă rost de acești bani. Faceți voi un calcul simplu și vedeți cât la sută reprezintă această sumă din acele două milioane de euro aruncate pe geam la Gala Bute.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s