Decăderea campioanei! Cum a ajuns Oţelul Galaţi de la meciurile din grupele Ligii Campionilor la dezastrul de a fi lanterna roşie în Liga 1!

409760-alx1612În sezonul 2010 – 2011 toată suflarea fotbalistică din România vorbea de o singură echipă, Oţelul Galaţi, care tocmai ce câştigase campionatul, primul titlul din istoria clubului. Au trecut trei ani de atunci, iar în momentul de faţă gălăţenii se luptă cu ruşinea ultimului loc din Liga 1.

Deşi Oţelul Galaţi s-a înfiinţat în 1964, cea mai mare performanţă a obţinut-o în 2011, când a cucerit titlul de campioană a României, fiind sub bagheta magică a lui Dorinel Munteanu. În vara aceluiaşi an, „Neamţu” avea să aducă pe malul Dunării şi Supercupa României, după victoria cu 1-0 în faţa Stelei.

Un moment istoric
Echipa avea să înregistreze cel mai important eveniment istoric din existenţa sa. Datorită campionatului câştigat, gălăţenii s-au aflat în premieră în urnele grupelor Ligii Campionilor, acolo unde, dintre echipele româneşti, doar Steaua, Unirea Urziceni şi CFR Cluj şi-au mai făcut apariţia după 1992, de când e noul format al Ligii, până-n prezent.

Deşi n-au făcut nici un punct, au avut şi un motiv plauzibil, din grupa Oţelului făcând parte Manchester United, Benfica şi Basel. Banii primiţi în urma participării în Ligă, în jur de 19 milioane de euro, au adus lângă echipă mai mulţi prădători, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Unirii Urziceni, care s-a desfiinţat la doi ani după debutul în grupele celei mai importante competiţii intercluburi.

Marius Stan primar, Adamescu proprietar
Momentul de cumpănă al Oţelului a venit când Marius Stan a fost ales în funcţia de primar al Galaţiului. În 2012, după preluarea noii funcţii a lui Marius Stan, Dan Adamescu a fost cel care s-a obligat să aibă grijă de formaţia gălăţeană. Interesant este că, la un an distanţă de la această predare de ştafetă, noul finanţator al fostei campioane a provocat insolvenţa clubului, deşi, cu un an înainte, profitul înregistrat de Oţelul era de 12 miliarde de lei vechi.

Între timp, pe 6 iunie 2014, Adamescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat că ar fi mituit judecători pentru a-si falimenta câteva firme, printre care şi Oţelul Galaţi. În prezent, omului de afaceri i s-a prelungit mandatul şi se află în arest.

Antrenorul care era cu gândul la amicale, deşi începuse campionatul
Una dintre deciziile greşite luate de conducerea gălăţenilor a fost şi aducerea pe banca tehnică a neamţului Hans Michael Weiss, care l-a înlocuit pe Ewald Lienen. Interesantă a fost declaraţia noului antrenor al formaţiei de la malul Dunării după înfrângerea cu 4-0 din prima etapă a Ligii 1 în faţa lui Dinamo.

„Nu este o problemă acest scor, băieţii mei sunt încă într-un proces de învăţare. Nu este o tragedie ceea ce s-a întâmplat aici. Nu-mi voi certa jucătorii. E un meci din care vom învăţa pentru partida următoare.” Iar de atunci şi până în prezent, adică în etapa a cincea, Oţelul a strâns doar două puncte şi ocupă ultimul loc în Liga 1, iar înaintea rundei cu numărul 6 a hotărât să-l demită pe antrenorul german.

În perioada iulie 2012 – septembrie 2013, formaţia gălăţeană a vândut jucători cu mult sub preţul pieţii.

Liviu Antal – de la Oţelul Galaţi la Vaslui pentru 500.000 de euro – 1 iulie 2012 – la momentul plecării valora 1,8 milioane de euro (2,5 milioane de euro este cota actuală a jucătorului)

Adrian Sălăgeanu de la Oţelul Galaţi la Vaslui pentru 300.000 de euro – 16 iulie 2012 – la momentul plecării valora 1 milion de euro (acum este cotat la 750.000 de euro)

Ştefan Mardare de la Oţelul Galaţi la Rapid – 14 ianuarie 2013 – sumă nedezvăluită – la momentul despărţirii de gălăţeni valora 100.000 de euro, la fel este cotat şi acum

Cornel Râpă de la Oţelul Galaţi la Steaua pentru 100.000 de euro – 21 ianuarie 2013 – cînd a plecat de la Galaţi era cotat la 1 milion de euro, acum valoarea sa s-a înjumătăţit

Marius Pena de la Oţelul Galaţi la Baku pentru 100.000 de euro – 26 ianuarie 2013 – cota sa în momentul plecării de la malul Dunării era de 700.000 de euro (300.000 de euro este valoarea sa acum)

Milan Perendija de la Oţelul Galaţi la Mordoviya Sarans – sumă nedezvăluită – 28 ianuarie 2013 – 450.000 de euro valora jucătorul la acel moment (850.000 de euro este cota sa acum)

Alexandru Benga de la Oţelul Galaţi la Petrolul – sumă nedezvăluită – 13 iulie 2013 – 500.000 de euro era cota jucătorului atunci (acum valoarea sa s-a dublat)

Ionuţ Neagu de la Oţelul Galaţi la Steaua pentru 700.000 de euro – 2 septembrie 2013 – atunci era cotat la 900.000 de euro (cota sa a ajuns între timp la jumătate decât era atunci)

*toate sumele de mai sus sînt conform site-ului de specialitate transfermarkt.de

Foto: http://www.gsp.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s