Steaua și-a pierdut dirijorul » Acum există pericolul să nu-și mai găsească ascultătorii

645099-627685-611700-lucian-sinmarteanDe mic am crescut cu fotbalul românesc la televizor sau pe stadion. Nu aveam prea multe programe TV încât să văd și alte campionate în afară de Divizia A, așa cum era cândva Liga 1. Cel mai mult îmi plăceau jucătorii care puteau face diferența, dar îmi admiram și fotbaliștii care știau să „care pianul”.

Îmi aduc aminte de Dorel Mutică pe care-l confundam cu Nana Falemi, nu știu de ce, dar se întâmpla în dese rânduri, aveam doar 10-11 ani pe vremea aia. Am crescut cu un George Ogăraru, care mă uimea de fiecare dată când executa auturile de margine datorită forței pe care o imprima balonului. Am crescut cu răutatea pozitivă din teren a lui Mirel Rădoi și am văzut cum fotbaliști cu un talent incredibil s-au pierdut pe drum: Adrian Mutu, Gabriel Tamaș, Nicolae Mitea etc.

Datorită internetului am văzut și cine au fost Nicolae Dobrin sau Ilie Balaci, fotbaliști care au marcat istoria campionatului românesc. Fotbaliști pentru care te duceai la stadion doar să-i vezi pe ei, fotbaliști care, deși existau nopți pe care și le pierdeau prin baruri, atunci când intrau pe teren arătau că a meritat să dai bani pe biletul de acces în stadion.

Între timp a apărut și un Gheorghe Hagi, care a fost asemenea lor, un talent adevărat, un fotbalist cu rezultate, dar odată cu retragere „Regelui”, în 2001, a dispărut și fotbalul spectacol, a dispărut și omul pentru care aș fi dat câțiva lei pentru a-l putea vedea de pe stadion.

De curând l-am descoperit pe Lucian Sânmărtean, omul care mă făcea să privesc din nou meciurile din Liga 1, omul care m-a făcut să privesc meciurile Gloriei Bistrița sau ale Vasluiului mai mult decât alte jocuri ale altor formații. Eram singurul nebun care, prin 2009, căutam pe internet o modalitate prin care să pot vedea Ceahlăul – Gloria Bistrița, 2-1, golul oaspeților fiind reușit chiar de Sînmărtean.

Mijlocașul a fost cel care m-a făcut să revin pe stadion din postura de simplu spectator (nu suporter), al unui simplu meci de fotbal. El a reușit să fie singurul fotbalist care m-a lăsat cu gura căscată pe stadion. M-a făcut să mă uit în gol la golul pe care el îl reușise în meciul dintre Steaua și Gaz Metan, 3-1, când a reușit să marcheze direct din corner. O singură dată mai rămăsesem uimit de ceva pe un stadion: la meciul dintre Dinamo și Petrolul din urmă cu 3 ani, când „găzarii” s-au impus cu 3-1 în Ștefan cel Mare, unul dintre goluri fiind marcat de Hamza din foarfecă. Dar nu reușita tunisianului m-a uimit, ci atmosfera creată de cei mai puțin de 1.000 de spectatori ai Petrolului, cei care au cântat încă de când cele două formații au ieșit la încălzire și până în ultima secundă a jocului.

Sânmărtean a plecat

Acum, la 34 de ani, Sânmărtean a ales banii arabilor, a ales să plece la mai bine din punct de vedere financiar și a semnat cu Al Ittihad unde antrenează Piți. Interesant este că, pe lângă faptul că Steaua a slăbit din punct de vedere al jocului, formația din Ghencea va suferi și la numărul de spectatori care vor mai veni pe stadion. Mai mult, după ce că Liga 1 suferă la capitolul spectacol, acum a plecat și „magicianul” Stelei, care, poate că a contribuit și el un pic prin magiile sale la vânzarea atât de bine a drepturilor TV.

Acum să vedem dacă cele două milioane de dolari primite de Gigi Becali în schimbul lui Sânmărtean vor umple în continuare Arena Națională sau stadionul Ghencea. Să urmărim cu atenție și ce a spus Prunea în urmă cu aproximativ o lună: „Nu se știe dacă se va începe returul campionatului. Multe echipe stau în baza banilor din drepturile TV, iar dacă acești bani nu vin e posibil ca acele formații să se desființeze”.

Ce se va întâmpla cu LIGA 1

Va fi un retur interesant, dar de neurmărit nici din fața televizoarele și nici de pe stadion. Steaua este deja campioană, omul care făcea spectacolul a fost vândut, Dinamo nu bagă bani, Rapidul este așa cum este, Astra ba este, ba nu este, Petrolul și CFR Cluj își numără jucătorii pe care îi mai au. Cam asta e Liga 1 pe care se cer sute de milioane de euro. Asta e și Steaua, echipa care vinde un jucător ce-i poate băga în buzunare bani frumoși din bilete și, poate ceea ce e mai important, poate aduce iubitorii fotbalului din nou aproape de stadioane și poate chiar aduce noi simpatizanți Stelei.

Foto: gsp.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s