VIDEO 5 motive pentru care atentatul terorist din Franța a fost mai mediatizat decât luarea celor 2000 de vieți din Nigeria

0-bokoharamFranța a avut parte la începutul acestui an de trei zile negre pentru istoria ei, dar și pentru cea a Europei. În perioada 7-9 ianuarie teroriștii au luat cu asalt redacția publicației de satiră Charlie Hebdo, unde au ucis 12 oameni, a doua zi o femeie polițist a murit atinsă de gloanțele altor doi islamiști, care încercau să atace sediul unui post de televiziune. Vineri, în ultima zi de teroare, trei dintre teroriști au fost uciși de forțele de ordine, după ce au ținut ostatici mai mulți oameni într-o tipografie și într-un magazin evreiesc. Alături de ei au murit alți patru oameni. În total au fost 20 de morți.

La 3 ianuarie, în orașul Baga, din Nigeria, a avut loc unul dintre cele mai mari atentate teroriste ale lumii. 2.000 de oameni au murit – împușcați, arși de vii sau înecați. Știrea a apărut, însă nu s-a făcut atât de mult tam-tam legat de ea. După acest caz tot mai multe voci s-au întrebat care este motivul pentru care atentatele din Paris au primit mai mare atenție decât cele din Nigeria.

5 motive pentru care știrea din Franța a fost mai importantă decât cea din Nigeria:

1. Proximitatea
Unul dintre criteriile de bază ale unei știri este distanța dintre tine (cititor, ascultător) și locul faptei (Franța, Paris), mai simplu acest lucru poartă numele de proximitate. Iar dacă privim mai atent și vedem că până în Franța sunt 2.500 de kilometri, iar până în Nigeria ajungem să străbatem 7.400 de kilometri, ne dăm seama de ce știrea din Paris a avut un impact mai puternic asupra noastră. În plus, trebuie să ne dăm seama și de faptul că Franța este în Europa și în Uniunea Europeană, ceea ce ne afectează și pe noi direct.

2. Jurnaliști morți
Într-adevăr, o știre este de mai mare atenție dacă numărul victimelor este uriaș, însă aici este vorba de 4 caricaturiști uciși (până la urmă și ei sunt tot jurnaliști). Iar când vin trei descreierați și omoară 4 jurnaliști ăsta este clar un semnal că se dorește limitarea libertății, se dorește ca presa să tacă și să nu mai ia în seamă ce se întâmplă în „LUMEA CEALALTĂ”. Se dorește ca presa să fie un fel de „Baba oarbă”, care nu are voie să vadă, ci doar să simtă ceea ce se întâmplă în jurul ei. Probabil că cea mai importantă forță mondială ar trebui să fie PRESA, că nu degeaba se dorește închiderea glasurilor acesteia, în cazul nostru s-a dorit oprirea caricaturilor despre „uriașul” lor profet.

3. Obișnuința cu ce se întâmplă în Nigeria
Sună ciudat să spui că ești obișnuit cu acest gen de atentate în Nigeria, dar ăsta-i adevărul. Este cunoscută sălbăticia de care dau dovadă cei din țările africane, nu toți, dar sunt mulți cei care fac asta. Este și mai cunoscut faptul că poți muri lejer de Ebola în partea aceea a lumii și, poate ce e mai grav, e foarte cunoscută puterea pe care o are gruparea teroristă Boko Haram. Și ce-i mai grav este că guvernul din Nigeria a anunțat bilanțul morților ca fiind de DOAR 150, când de fapt numărul acestora numără peste 2.000.

4. Puterea economică
Când moneda ta oficială este EURO, iar a Nigeriei este NAIRA, nici nu mai trebuie să te gândești de ce Franța are o influență mai mare decât țara africană. Interesant mai este că Franța se află pe locul nouă în lume după mărimea bugetului alocat apărării și este una dintre cele cinci țări recunoscute juridic drept „state dotate cu armament nuclear”.

5. Guvernele celor două țări
Goodluck Jonathan, președintele Nigeriei, a condamnat atentatele din Paris, însă n-a scos o vorbă despre crimele sângeroase din țara pe care o conduce. Astfel, este simplu de înțeles că Nigeria nu e în stare să se laude cu un stat și un guvern funcțional, în timp ce la francezi acest lucru nu poate fi pus la îndoială.

Foto: www.infocrestin.com (bineînțeles că nu e poza lor, dar eu la ei am găsit-o)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s