Filmul unor liceeni români a fost acceptat la Cannes » 5 lucruri pe care le-am învățat de la aceștia

95811Nopțile târzii pe care le petrec pe net și în fața televizorului mi-au adus, în sfârșit, un motiv de satisfacție. În această noapte am descoperit din greșeală la Antena 3 povestea unor tineri care și-au transformat visul în realitate.

Dan Iliuță e unul dintre „frumoșii nebuni” care n-au ținut cont de societate în momentul în care și-a propus că trebuie să-și îndeplinească visul. Elev în clasa a XII-a la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, tânărul este regizorul filmului „Tibi” care a fost acceptat în secțiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

Nu sunt specialist în cinematografie, dar în creierul meu ceea ce a reușit acest copil cu filmul său este echivalent cu o calificare în grupele Ligii Campionilor a unei echipe românești. Adică nu e posibilă la orice pas. Sau pentru a înțelege mai bine, gândiți-vă că cei din comitetul de selecție de la Cannes au vizionat 4.550 de scurtmetraje din peste 100 de țări, iar „Tibi” a fost alesul.

„Iată că a venit seara în care pot spune cu încredere că munca mea și a colegilor mei a dus acest vis frumos la Festivalul de la Cannes, secțiunea Short Film Corner! Vom reprezenta cu mândrie România și mai ales tinerii de aici și de pretutindeni care nu se tem să viseze și să aducă de pe acei norișori pufoși visurile lor pe Pământ!”, a fost mesajul scris pe Facebook de Dan Iliuță în seara în care a primit răspunsul de la Cannes.

Interesant e că acest Dan Iliuță vorbește perfect și chiar gândește când o face, lucru mai puțin întâlnit în ziua de azi. Nu doar el știe ce spune, dar și restul colegilor săi sunt la un nivel intelectual mult peste medie. Dar nu acest lucru este neapărat important.

Din punctul meu de vedere cred că ar trebui să învățăm câteva lucruri din aventura acestor copii:

1. Visează
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când îți dorești ceva este să visezi. Nu te costă nimic, dar chiar nimic. Gândește-te cum ar fi să… Gândește-te cum te vei simți după ce-ți vei îndeplini visul.

2. Treci la treabă
Un vis nu e de ajuns dacă nu faci ceva în privința lui. Ieși din casă, privește cerul și treci la treabă. Ce ne-au învățat acești copii? Simplu, să luăm camerele de luat vederi pe care le avem în casă și dacă visul nostru este să ajungem la Cannes, să ne apucăm să facem un film. Așa și cu restul oamenilor. Ai o dorință? Fă ceva în privința asta!

3. Fă ce-ți place
Poate că uneori te costă bani, așa cum e cazul lui Dan Iliuță, dar important e să faci ceea ce-ți place. Nu sunt banii mereu cei mai importanți. Fă un exercițiu de imaginație și gândește-te: dacă ai face ce ți-ai dori, dar ai câștiga mai puțini bani decât dacă ai lucra undeva fără plăcere, cum ar fi? Acum depinde și de persoană, dar fă ce-ți place ca atunci când pui capul pe pernă să dormi liniștit și cu conștiința împăcată. Copiii care au participat la acest film au făcut voluntariat.

4. Dorința
Dorința poate depăși uneori orice barieră, absolut orice barieră. Când crezi că totul e năruit nu-ți lăsa gândul să rămână acolo și fă-l să vadă doar partea pozitivă. Fii tu pozitiv, iar lucrurile în jurul tău vor deveni așa cum îți dorești. Regizorul filmului „Tibi” spunea că la început apropiații săi nu-i dădeau șanse, ba chiar se uitau ciudat la el, însă DORINȚA a fost mai puternică decât orice: „Am avut în jurul meu și oameni care n-au crezut că pot ajunge la Cannes cu acest film, dar între timp și-au schimbat părerea”.

5. Generația nouă
Un alt lucru important pe care trebuie să-l sesizăm este faptul că tinerii care vin din urmă nu sunt atât de proști precum sunt prezentați de anumite media. De aceea cred că statul ar trebui să investească mai mult în visurile copiilor.

Mai jos vă las cu o întrebare pe care a pus-o Cristian Drăgan, unul dintre tinerii care au participat direct la acest scurtmetraj, și poate îi găsiți și un răspuns. Citiți-o cu atenție!

„De ce e atât de multă dramă, de ce e atât de mult cancan, de ce e atât de mult rău când putem să inspirăm din poveste? Îmi văd colegii și prietenii, au nevoie de văpaia aia care să le aprindă visul. Au nevoie de acel ceva care să îi ducă pe cele mai înalte culmi”, a spus Cristi Drăgan la Antena 3.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s