Ghid practic pentru colindători » Ispitele de care trebuie să te ferești și alegerea liderului

Vă strângeți 2,3 maximum 4 inși pentru a merge cu colindul. Spun maximum 4 pentru a nu împărți banii la mai multe persoane. Fii întotdeauna tu cel care strânge banii. Îți voi spune mai târziu de ce.

1. Intrarea în bloc

blocÎntotdeauna începeți să colindați pe la alte blocuri, nu pe la cele din cartierul vostru. Totuși, nu vă îndepărtați prea mult de locul de baștină, există riscul să intrați pe tărâmul altora. În prima regulă intră și faptul că nu trebuie să mergeți la rude cu colindul așa din start. Vă duceți ultimii, mai pe seară.

Așa, deci am ajuns în fața blocului și trebuie să intrăm în scară. În cazul în care blocul n-are o tăbliță cu numărul apartamentelor care sunt în acea scară, benoclați-vă în interiorul blocului pe cutiile poștale. Trebuie să vedeți ceva. Dacă în respectiva scară sunt birou notariale, firme etc, să nu încercați să sunați la vreuna dintre ele. E logic că nimeni nu muncește în perioada aia.

Să zicem că ați avut norocul și v-a răspuns cineva la interfon. Primul lucru pe care-l faceți, dar PRIMUL LUCRU este să spuneți „Săru’ mâna” chiar dacă e bărbat. O să creadă că sunteți oameni serioși. Voi chiar sunteți oameni serioși. Discuția ar trebui să fie ceva în genul: „Săru’ mâna! Cu colindul vă deranjăm. Ne dați și nouă drumul, vă rugăm frumos?”. În marea majoritate a cazurilor funcționează. Acum trebuie să fim realiști și să recunoaștem că uneori chiar nu putem intra în respectiva scară.

2. Am intrat în bloc. Ce facem acum?

lmaÎn primul rând nu începem colindatul de la parter spre ultimul etaj. Ar fi ilogic și ne-ar durea și mai tare picioarele. D-aia trebuie să așteptăm liftul și să mergem până la ultimul etaj. Dacă liftul nu funcționează abandonăm misiunea și mergem la următoarea scară. Odată ajunși la ultimul etaj care scrie în interiorul liftului ne uităm în sus și observăm că mai e un etaj. Să zicem că ați urcat cu liftul până la etajul 7, dar pentru a ajunge la 8 trebuie să urcați scările.

De obicei, la ultimul etaj e întuneric. Ultimul etaj seamănă foarte mult cu o casă a groazei, nu mereu. La ultimul etaj se întâmplă ca oamenii să-și țină câinii, pisicile, porcii sau mai știu eu ce animale de companie au ei. Oricum, ideal ar fi să eviți ultimul etaj. Și-așa de cele mai multe ori acolo sunt doar două apartamente. N-are rost să riști și începi de la etajul 7.

3. Cum procedăm cu clienții (locatarii blocului)

sonerieSunăm la soneria ușilor, dar o facem finuț. Apăsăm o dată, dar scurt, nu să arătăm cât de țărani suntem. Mulți nu vor deschide ușa, dar se vor uita pe vizor. Ăla e momentul în care liderul, cel pe care l-ați ales la începutul discuției, spune tare și sigur pe el: „Primiți cu colindul?”. De ce țipă acest colindător? E simplu. În primul rând pentru a auzi cel de după ușă, care nu vrea să deschidă, iar în al doilea rând pentru a auzi cei de la alte apartamente, existând astfel șansa ca cineva de pe acel etaj să deschidă și așa să-l convingă și pe cel care nu vrea să dea drumul la ușă.

Totuși, în cazul în care nu vă răspunde să nu ripostați în vreun fel. Plecați de acolo și e de ajuns. mergeți mai departe și cineva trebuie să vă deschidă. În momentul în care magia s-a produs și cineva a zis „CÂNTAȚI!”, atunci trebuie să dați tot ce aveți mai bun din voi. Să vă audă nu tot etajul, ci tot blocul. Iată că vin și primii bani. Liderul îi ia și îi bagă în buzunar pe toți la grămadă.

Coborâm pe scări și probabil că reușim să mai dăm de câteva persoane care acceptă să-i colindăm. După ce 6-7 persoane i-au dat banii liderului, acum începe șeful să-și facă de cap. D-aia e șef. Coboari pe scări în spatele celor 3, 4 colegi și printr-o mișcare rapidă a mâinii pe a cărei parte se află buzunarul scoți o bancnotă de 10 lei și o tragi într-un alt buzunar. Până la urmă trebuie și liderul să se diferențieze cu ceva.

4. Clientul care te bagă în casă

Cum mergi tu cu prietenii tăi prin scările blocurilor vei vedea că va exista și persoana aia care te bagă în casă. Nu refuza. Nu refuza niciodată. Bine, dacă e vreo gorilă d-aia de te sperie doar cu simpla sa prezență e de preferat s-o iei la fugă. Dar totuși dacă totul pare în regulă intră în locuință. Acolo vei fi ospătit cum nu se poate mai bine. O mâncărică, un suculeț sau un vin (după caz), însă va trebui ca și tu să plătești cumva. De cele mai multe ori prețul este să asculți poveștile gazdei. Asta e, o faci și p-asta, măcar ai mâncat bine. Acum ești sigur că nu vei avea probleme toată seară. Timpul pe care-l petreci la această persoană nu trebuie să depășească 20 de minute, dar nici să nu fie mai puțin de 10 minute.

5. Ispita e mare și e în fiecare colț

În aventura ta de colindător mai mereu vei coborâ scări. În nebunia coborâtului de scări apar și ispitele. Apar ghivece de flori superbe, te uiți la ele și parcă-ți fac cu ochiul, dar nu te apropia de ele. Există riscul să atingi vreuna dintre flori și să iasă cel puțin 2 locatari la tine. Ține minte! Unde-s flori pe palier sunt și oameni acasă care-și păzesc ghivecele. Există persoane care au grijă de aceste flori mai ceva ca de propriii copii. Deci nu vă atingeți de ele!

halatIspitele pot însemna și papucii de la uși. Nici de aceștia să nu vă apropiați. Totuși, există și o ispită binevenită. Există cazuri în care sunați la ușă, iar dincolo de ea să fie RAIUL. Să vă deschidă o tânără de 20-22 de ani, într-un halat roșu, alb sau negru, acum depinde de fantezie, și să vă bage în casă. Da, chiar există și cazuri d-astea, dar vorbim pe privat de acest subiect. Când clientul vă zice să intrați în casă, voi trebuie să intrați. Nu uitați ce v-am spus la punctul 4. Clientul nostru, stăpânul nostru. Nu știu dacă asta cu stăpânul a venit la momentul oportun, dar voi trebuie să țineți minte că nu aveți voie să refuzați. Există riscul ca respectiva fată să mai aibă o prietenă în apartament. Acum depinde. Poți avea șansa să cânți și apoi să se întâmple anumite lucruri sau să cânți și toți banii strânși până atunci să-i dai fetelor.

6. Am ajuns la parter

Odată ajunși la parter, trebuie să vă încercați norocul și la ușile de acolo. Dar înainte de asta, unul dintre voi trebuie să se ducă la ușa de la intrare pentru a o pregăti în caz de ceva să o luați la fugă. Întotdeauna trebuie să fiți precauți. Sunați la fiecare, de evitat ușa subsolului, nu o să vă deschidă nimeni. Când ieșiți din bloc, nu ieșiți ca ciobanii și nu trântiți ușa. Veți avea nevoie să reveniți în acel bloc și anul viitor, mai ales că tot acolo locuiesc sau își fac meseria două studente de vreo 20-22 de ani în halate de diferite culori. Să sperăm că nu-și schimbă locul de muncă până la anul!

7. Împărțirea banilor

baniDupă o seară grea în care ați umblat prin Bucureștiul ăsta plin de dubioși, vă strângeți la voi la bloc și liderul scoate toți banii din buzunar. De obicei sunt toți acolo mototoliți. Îi scoate, îi pune pe scara blocului și îi împarte. Fiecare își ia partea, dar liderul când ajunge acasă scoate și banii din buzunarul de mai jos. Posibil să mai aibă și acolo câțiva zeci de lei dacă nu chiar mai mult.

Totul se vrea a fi un pamflet mai reușit sau mai puțin reușit. Dar marea majoritate a informațiilor vă vor ajuta cu siguranță. Acțiunea se petrece în București, unde în rare ocazii se împart alte lucruri în afara banilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s