☢Cu ce trebuie să rămânem după finala Mondialului ☢

Da, e adevărat că 14 campioni mondiali din 2018 nu sunt născuți în Franța, dar asta e de apreciat, nu de huiduit.

Văd zi de zi români care părăsesc țara și pleacă departe de casă pentru o pâine mai gustoasă. Așa și băieții ăștia cu origini africane. E greu să emigrezi, e greu să te adaptezi, mai ales când trăiești într-o lume a complexelor de inferioritate.

Francezii au adus în națională jucători senegalezi, congolezi, algerieni etc. Mai exact au avut jucători cu origini în 10 țări. Întrebarea mea e: România oare când se va putea mândri că a luat din sărăcie un rrom și l-a transformat în fotbalist? România oare când va lua un basarabean, ucrainean, bulgar sau orice altă naționalitate și să-l transforme în fotbalist?

FOTBALIST, nu purtător de tricou. Nu vom reuși prea curând să aducem în fața reflectoarelor asemenea bijuterii. De ce? Pentru că nu mai avem oameni capabili să facă asta.

În trecut existau și își făceau treaba. Sunt o mulțime de asemenea cazuri în România care au fost făcute publice. Jucători care au obținut performanțe la Steaua, Dinamo, Rapid, echipa națională înainte de 1989, dar si puțin după anii 2000.

Vom reuși să trecem peste bariera asta atunci când vom face diferența între ură și iubire, între mediocritate și realitate, între inteligență și prostie. Atunci când nu o vom numi „albaneză” pe Halep când pierde, iar când triumfă spunem că „a câștigat românca noastră”.

După Mondialul ăsta avem de învățat niște lucruri de la ambele finaliste.

De la francezi trebuie să învățăm să ne acceptăm indiferent de religie sau culoarea pielii. Să investim în zonele rurale ale țării de unde putem culege roadele viitorului. Și să fim mai prezenți, în special cei de la FRF, în zonele minoritare ale României. Acolo unde o felie de pâine cu unt e precum o porție de icre negre pentru șefii fotbalului nostru. Unde orice leu câștigat te transformă pe tine copil sărac într-un adevărat leu pentru a câștiga banul ăla.

De la croați trebuie să învățăm să ne bucurăm de sport, de performanță. Să nu te plângi atunci când te numești FCSB sau CFR Cluj că n-ai putut câștiga campionatul pentru că ai avut prea multe meciuri în acel sezon.

Dârzenia de care au dat dovadă băieții ăștia rar mai văd pe la noi. Sincer, ultima dată când am văzut ceva asemănător a fost în sfertul UEFAntastic dintre Steaua și Rapid. În plus, oamenii politici de la noi ar trebui să ia câteva lecții de omenie și naturalețe după ce privesc din nou și din nou imaginile cu președinta Croației.

În altă ordine de idei, România se pregătește de Liga Națiunilor cu un președinte care a declarat răspicat că prioritatea sa numărul 1 este ca fotbalul feminin să fie sportul rege pe la noi.

#VivaLaFRF

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s